Консулството на Сейшелите в България участва в Деня на Африка 2017

Консулството на Сейшелите в България участва в Деня на Африка 2017

Mon, 29 May 2017

На 25 май 2017 г. Групата на африканските посланици, ръководители на мисии и почетни консули в България отбеляза Деня на Африка в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с конференция на тема: „България – Африка – 21-ви век и след него“. Г-н Максим Бехар, Почетен генерален консул на Република Сейшели в България, също взе участие в инициативата.

Събитието се проведе под патронажа на президента на Републиката Румен Радев. На форума присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, представители на български институции, дипломатическия корпус, университетски преподаватели и студенти.

Приветствия по повод Деня на Африка прочетоха функционалният ректор на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева, г-жа Вероника Орбецова, съветник по външна политика на президента, Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи, посланик на Египет в България, и г-н Тодор Стоянов, зам.-министър на външните работи.

„Тази година отбелязваме 54-тата годишнина от създаването на Организацията на африканското единство, преименувана по-късно в Африкански съюз – каза Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи, посланик на Египет в България. – Конференцията доказа, че Африка има огромен потенциал за сътрудничество – в икономическо, енергийно и академично отношение, и този потенциал трябва да се използва.“

Целта на конференцията бе да се насочи вниманието към значимите и разнообразни възможности за сътрудничество със страните от африканския континент. Говорителите в престижния форум разгледаха темите за икономическите перспективи в Африка, устойчивото развитие на африканските икономики и тяхното уникално място в съвременния глобализиран свят, енергетиката, както и партньорството и обмена в образованието.

» Всички новини