Консулството на Сейшелите взе участие в „Деня на Африка” 2015

Консулството на Сейшелите взе участие в „Деня на Африка” 2015

Thu, 28 May 2015

Честването на „Деня на Африка” 2015събра посланиците на шестте страни, акредитирани в България (Алжир, Египет, Либия, Мароко, Нигерия, Судан и Южна Африка), заедно с почетните консули на Гана, Кения, Мали, Сейшелските острови и Уганда. Събитието под мотото "Африка: Земя на големи възможности" се проведе в понеделник, 25 май, в хотел Sense под патронажа на българския министър на външните работи Даниел Митов.

Взаимните усилия на Африка и България могат да доведат до инвестиции, по-съществен икономически обмен и по-близки отношения, каза Латифа Ахарбаш, декан на Групата на африканските посланици на България.

По време на празника г-жа Ахарбаш, която е и посланик на Мароко в България, очерта потенциала на България за сътрудничеството с континента, но също така обърна внимание и на по-достойното място, което Африка трябва да заеме в глобален план.

Г-жа Ахарбаш подчерта колко е важно да знаем, че „отвъд задаващите се огромни предизвикателства, континентът вече е допринесъл неоценимо за развитието на икономическия обмен и създаването на богатство в света."

Деканът добави, че Африкатрябва да се справи с днешните предизвикателства като тероризма, нелегалната миграция, трафика на хора, енергийната сигурност и управлението на околната среда.

Тя призова България да се възползва от позитивния начин, по който е възприемана в Африка - като страна, която преди това е подкрепила развитието чрез споделяне на знания и опит чрез инженери и учители по математика и физика, които са работили в Африка в миналото.

В речта си заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов също изрази убеждението си, че за България и Африка предстои дълъг път на сътрудничеството, съчетано с много работа и от двете страни.

След официалната част на събитието „Деня на Африка” 2015 гостите имаха възможност да опитат традиционни африкански ястия, осигурени от представените страни, и да се насладят на музикално шоу. Всяка страна беше подготвила и щанд с типични за културата си сувенири, с които присъстващите можеха да се запознаят отблизо.

» Всички новини