Сейшелите отмениха извънредното положение след скорошната криза

Сейшелите отмениха извънредното положение след скорошната криза

Thu, 07 December 2023

На 7 декември Сейшелите официално отмениха извънредното положение, обявено близо 12 часа по-рано след мощна експлозия и последвало наводнение на най-големия остров Махе. Това важно решение е знак за значителна стъпка към връщане към нормалния живот и подчертава доверието в продължаващите усилия на властите да възстановят реда, като гарантират безопасността на гражданите и посетителите.

Министерството на туризма на Сейшели потвърди, че няма пострадали туристи, въпреки че някои обекти в районите Beau Vallon и Bel Ombre са претърпели щети.

Министърът на външните работи и туризма, г-н Силвестър Радегонд, подчерта, заяви: "Ние се стремим да убедим обществеността, особено нашите посетители, които се отправят към нашите острови, че Сейшелите остават безопасна дестинация. Правителството е предприело всички необходими мерки, насочени към справяне с всякакви потенциални опасности и възстановяване на нормалния живот в засегнатите райони. Нашите преданите служители, които са първи на място, както и службите за спешна помощ се грижат денонощно, за да облекчат последиците от бедствието и да предоставят помощ на тези, които са в нужда."

През целия ден различни агенции работеха съвместно, за да гарантират благополучието на жителите и туристите в Сейшелите след неотдавнашната експлозия. Националният оперативен център за извънредни ситуации (NEOC), съвместно с правителствените агенции и Червения кръст на Сейшелите, извърши подробни оценки на засегнатите райони, потвърждавайки безопасността на дестинацията.

По-рано днес, 7 декември, президентът на Сейшелските острови Вавел Рамкалаван обяви извънредно положение, като призова работниците, които не са от първа необходимост, да си останат у дома. Инцидентът, предизвикана от строително-добивна компания, няколко сгради бяха сринати, а жилищата в източната част на Махе понесоха сериозни щети. Генералният почетен консул на Република Сейшели в България Максим Бехар посъветва българските туристи да останат на закрито до второ нареждане с оглед на тяхната безопасност.

Въпреки предизвикателствата, международното летище на Сейшелите успешно поддържа своята дейност, а фериботните услуги между островите продължават да бъдат на разположение за посетителите. Генералното консулство на Сейшелите в България подчертава важността да се спазват указанията на местните власти през този критичен период.

В настоящата криза, с която се сблъскват Сейшелите, международната общност, включително и нашата страна, България, е солидарна с нацията, като предлага подкрепа и помощ. Мислите и молитвите ни са с народа на Сейшелите, по време на тези изключително трудни моменти.

» Всички новини