Сейшелските острови не са в черния списък с данъчни убежища на Европейския съюз

Сейшелските острови не са в черния списък с данъчни убежища на Европейския съюз

Mon, 11 October 2021

Европейският съюз взе официално решение да премахне Сейшелските острови от черния си списък с данъчни убежища, след като страната пое ангажимент за прилагане на принципите на добро управление в областта на данъчното облагане, съобщи информационният сайт Euronews.

Решението бе взето на двудневна среща на финансовите министри от ЕС в Люксембург, вследствие постановлението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Форумът установи, че Сейшелските острови имат право на допълнителен преглед и оценка на тяхното съответствие с международните стандарти за данъчна прозрачност и обмен на информация.

ЕС актуализира списъка си с данъчни убежища на фона на разкритията на Досиетата „Пандора“ - проучване на Международния консорциум на разследващите журналисти, Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) и международни медии. Разследваните страни се оценяват по критериите данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

Освен Сейшелските острови от списъка бяха премахнати и юрисдикциите Ангила, и Доминика.




» Всички новини