Максим Бехар за в-к Seychelles NATION

Максим Бехар за в-к Seychelles NATION

Thu, 27 May 2021

Почетният генерален консул на Сейшелските острови в България Максим Бехар сподели в интервю с главния редактор Жерар Говинден за вестник Seychelles NATION за силата на конкуренцията и свободата на медиите като жизненоважно условие за развитието на страната и туризма, за борбата срещу COVID- 19 и за най-големите постижения на демокрацията на Сейшели.


Световноизвестният PR експерт Максим Бехар е почетен генерален консул на Сейшелите в България от 2004 г. и е добър приятел на страната ни.

Той е съосновател на сейшелската новинарска агенция Seychelles News Agency и създател на новата модерна уеб визия на националния вестник Seychelles NATION.

Бехар също е възпитаник на Харвардското училище Кенеди (HKS), президент на Асоциацията на Световния комуникационен форум в Давос, Швейцария, както и основател и собственик на водещата PR компания в България - M3 Communications Group, Inc.

В качеството си на почетен консул на Сейшелските острови, г-н Бехар е председател на Комитета по PR и медии на Световната федерация на консулите FICAC, а също така и вицепрезидент и говорител на Асоциацията на почетните консули в България. Книгата му „Световната PR революция“ е една от най-продаваните в Amazon и е класирана в топ 10 на най-добрите PR книги в света за всички времена.

Г-н Бехар е тук през последните седмици и вестник Seychelles NATION го настигна за това ексклузивно интервю.

Seychelles NATION: Вие сте верен посетител на Сейшелските острови и последният път, когато бяхте тук, беше преди две години и половина. Какво е Вашето мнение за развитието на страната?

Максим Бехар: Идвам много често на Сейшелските острови през последните почти 20 години и ако мога да сравня държавата тогава и сега... това е не само различна държава, но и според мен дори различна планета. Първо, пазарът е много по-развит и хората напълно възприеха голямата сила на конкуренцията. Това е от решаващо значение не само за местните хора, но и за туристите - откриха нови хотели, барове и ресторанти, много по-красиви къщи за гости, а водолазните центрове са по-модерни и предлагат много повече услуги.

Но основната промяна е в хората. Разбира се,  местните винаги са били много позитивни, трудолюбиви, усмихнати и гостоприемни, но младото поколение сега е отдадено главно на дигиталния свят. Почти 70 процента от населението на Сейшелите са в социалните мрежи в наши дни, което е не само рекорд за Африка, но също така показва, че страната ни е много по-напреднала в сравнение с много други страни в световен мащаб. На първо място, това не означава нищо друго, освен повече знания и по-широки хоризонти за по-голямата част от населението. На второ място, това осигурява повече възможности за маркетинг, промотиране и по-висока степен на съвременен бизнес.

Миналогодишните избори също показаха, че демокрацията работи много добре и избирателите искат промяна и много по-бързо развитие на страната. Така че, накратко казано, аз съм много, много позитивно настроена към бъдещето на Сейшелските острови и това не е само нереален оптимизъм. Хората на Сейшели променят тази страна бързо и това, което е още по-хубаво - тази промяна се основава на желанието им страната да се поддържа чиста, а красивата й природа да бъде запазена, както и уникалните им креолски традиции.

Seychelles NATION: Какво е Вашето мнение за борбата на Сейшелските острови срещу Covid-19?

Максим Бехар: За мен беше почти невероятно да видя колко строги и дисциплинирани са хората тук. През последните десет дни не влязохме на нито едно място, без да са ни проверили температурата и да ни поискат имена и мобилни номера. В красивата къща за гости в Beau Vallon, където отсядаме, всяка сутрин се проверява температурата, маските са задължителни навсякъде и виждам често хора, които ги носят дори на плажа. Очевидно е, че Сейшелските острови спазват мерките за сигурност много по-добре от всяка друга държава в света и това е благодарение на всички хора тук, които си дават сметка, че това е единственият начин да се предотврати разпространението на вируса и да се намалят смъртните случаи. И разбира се страната е постигнала много високо световно ниво на ваксинация, което прави всички нас много горди. Важно е да се задържим на това ниво със същия ритъм, защото в крайна сметка няма пандемия в цялата човешка история, която да е била преодоляна без ваксина. Многото информация за необходимостта всички хора да бъдат ваксинирани, заедно с проактивните мерки за сигурност от страна на правителството ще бъдат от голяма полза със сигурност. И все пак много повече държави в света могат да научат и да прилагат „уроците на Сейшели“ в борбата срещу пандемията.

Seychelles NATION: Смятате ли, че правителството е взело правилното решение да отвори границите за външния свят във време, когато пандемията Covid-19 все още създава хаос?

Максим Бехар: Правителството несъмнено пое добре контролиран риск, за да помогне на населението и икономиката на Сейшелите. Просто беше задължително. Бизнесът трябва да продължи да съществува и това е от решаващо значение за хората в наши дни. Разбира се, скорошното увеличаване на броя на положителните случаи е тревожно, но със сигурност не беше неочаквано. През последните няколко дни се срещнах с много отговорни и високопоставени хора от правителството и наистина почувствах тяхната загриженост и познания как да поддържат добър баланс между отворената икономика, ежедневно пристигащите нови туристи на островите, строгите хигиенни мерки и също така осигуряването на подходяща и професионална здравна подкрепа за цялото население. Наблюдавайки много други държави в Европа, трябва да призная, че това е голямо предизвикателство за новото правителство на Сейшели, но и за цялата страна. Знаете ли, преди няколко години публикувах книга със 111 житейски правила от моята гледна точка и опит, и първото правило в книгата е „ И най-лошото решение е по-добро от невзетото решение“. Нещо много подобно се случва сега на Сейшелските острови и съм сигурен, че правителството разбира колко важно е страната от една страна да се отвори за туристи и бизнес, а от друга страна да спре хода на болестта. Но не трябва да забравяме, че тази деликатна ситуация не може да бъде отговорност само на сейшелското правителство, тя трябва да бъде приоритет на цялото население, на всеки отделен сейшелски остров и това е единственият начин страната да излезе по-силна от това предизвикателство , по-обединена и по-добре развита.

Seychelles NATION: Като опитен PR консултант, мислите ли, че патриотичният журналист има своето място в наши дни?

Максим Бехар: Журналистиката се е променила много през последното десетилетие, това е реалността. Социалните медии дадоха възможност на всеки да тества способностите си за писане, да притежава място, където да споделя мнения, да харесва и да мрази, и дори да разпространява фалшиви новини. Сега всички хора притежават медии и - за съжаление - всички те мислят, че са главни редактори, което не е така. Говорейки за истинска журналистика - не знам нито една патриотична журналистика, разбира се в най-добрия професионален смисъл на този свят. Дългите ми години опит в журналистиката показват, че най-важният елемент в професията е да казваме истината и да защитаваме не само глобалните човешки ценности и стандарти, но и да обръщаме внимание на местните традиции и отношения. Всеобща истина е, че светът става по-малък и много по-интернационален, и социалните медии са важен двигател в този процес. И сега това е истинският професионализъм на съвременната журналистика - да се разграничат световните тенденции от местните потребности, интереси, традиции и отношения.

Seychelles NATION: Какво е Вашето мнение за качеството на журналистиката на Сейшелските острови?

Максим Бехар: Модерна, стилна, много професионална и напълно демократична. Във всички медии, които следя всеки ден, независимо къде се намирам по света, виждам размяна на различни мнения, сериозни вътрешни и международни анализи и добри журналистически аргументи. Професионалните способности на журналистите в страната са нараснали през последните десетилетия и има нещо, което наблюдавах с голямо удовлетворение - тонът на омразата и негативното мнение в наши дни е много по-нисък и преобладават статии с положителни отправни точки и дебати с изнесени добри аргументи. Очевидно е, че почти цялата медийна професия се движи онлайн и много скоро - съжалявам, че казвам това точно тук, на страниците на моя прекрасен Seychelles NATION , но хартиеното тяло на вестника рано или късно ще изчезне един ден, новините ще да бъдат прехвърлени онлайн, тъй като е много по-бързо и всички знаем, че това вече се случва. Това ще изисква изцяло нови способности от съвременния журналист - да бъде много по-добре подготвен, да чете много, да си води бележки и да бъде конкурентно осведомен, така че да може да реагира за минути и да доставя достоверно съдържание на своите читатели. Журналистите на Сейшелските острови доказват професионализма си от години и съм сигурен, че ще го направят и в бъдеще.
Seychelles NATION: Сейшели се изкачи с 11 места до 52-ро място в световния индекс за свобода на пресата. Какво според Вас трябва да се направи за по-нататъшно подобряване на класирането?

Максим Бехар: Само две прости думи с главни букви - ГОЛЯМ УСПЕХ! И - поздравления за всички вас, правителството, журналистите и читателите! Свободата на медиите е един от най-важните елементи за една добре развита демокрация. Това е знак за истинска свобода, за значителен растеж на цялостното разбиране за значението на медиите. Ако погледнете индекса, можете да видите много страни с много развита демокрация, които падат в класацията и това ме кара да се чувствам още по-горд от постиженията на Сейшелските острови. Според мен основаването на сейшелската новинарска агенция Seychelles News Agency и новата онлайн платформа на вестник Seychelles NATION са допринесли значително за тази реалност. И двете медии са много модерни, професионални и независими, а сега с новата софтуерна платформа и професионално съдържание и целият свят  ще разбере това много по-добре.

Seychelles NATION: Смятате ли, че трябва да има закони, които да регулират социалните медии?

Максим Бехар: Хм... В днешно време този въпрос е обсъждан в целия свят. Използването и живеенето в социалните медии е подобно на шофирането на кола. Ако спазвате правилата и карате правилно, всички пътници и хора на пътя ще бъдат в безопасност, а шофьорската ви книжка ще бъде изрядна. От тази гледна точка вероятният отговор може да бъде „да“. Но съдейки от емоционална гледна точка, в подкрепа на свободата, бих казал „не“. Рано или късно формулата ще бъде намерена. Социалните медии създадоха истинска революция в света и този процес все още се развива. Сигурен съм, че фалшивите новини трябва да бъдат контролирани от закона, дори повече - те трябва да бъдат криминализирани и третирани по наказателния кодекс според щетите, които причиняват. Ако регламентите започнат с контрол върху фалшивите новини, а също и с персонализиране на всеки профил в социалните платформи, сигурен съм, че много скоро всичко ще си дойде на мястото. Свободата на медиите, включително социалните медии, започнаха със споделяне на мнения, истории и позиции от профили с истинска идентичност - име, снимки и мнения. Този процес е неизбежен.

Seychelles NATION: Икономиката на Сейшелските острови се основава на туризма. Мислите ли, че туризмът ще се върне на предишното си високо ниво?

Максим Бехар: Абсолютно! Туризмът ще продължи да бъде от решаващо значение за икономиката и благосъстоянието на хората на Сейшели, а пандемията ще ги направи много по-силни, по-конкурентни и дори по-иновативни. Всичко, което знаем е, че светът се е променил много през последните 14 месеца и никога няма да бъде като преди. Туристите ще бъдат много по-внимателни при планирането на своето пътуване и ще търсят чисти, гостоприемни и надеждни дестинации. Сейшелските острови несъмнено са точно такава дестинация и съм сигурен, че ще остане такава завинаги. През следващите месеци и години ще видим все повече туристи, които ще идват на нашите плажове и ще заобичат нашата природа, въпреки това, че пандемията промени Сейшелите в сравнение с други дестинации, които са наистина екзотични, но много по-мръсни и неподдържани. Сега трябва да бъдем проактивни в популяризирането на нашите предимства - чист въздух, страхотни плажове и винаги гостоприемни хора, за да имаме много по-голямо предимство в световната класация на туристически дестинации.

Източник: Seychelles NATION

» Всички новини