Вавел Рамкалаван спечели президентските избори на Сейшелските острови

Вавел Рамкалаван спечели президентските избори на Сейшелските острови

Mon, 26 October 2020

В периода 22-24 октомври 2020 г. Вавел Рамкалаван спечели президентските избори, като остави действащия президент на Сейшелските острови Дани Фор на второ място. Рамкалаван спечели близо 55 на сто от гласовете и въведе нова ера на политическо ръководство след десетилетия опити да спечели висшия държавен пост.

Новият президент положи клетва на 26 октомври 2020 г. в президентството.

В тридневните избори на островната държава за новия президент гласуваха 35 562 души от общо 74 634, имащи право на глас. Съперникът му Дани Фор от партията „Обединени Сейшели“ получи 28 178 гласа, или близо 44 процента.

Рамкалаван, лидерът на „Сейшелския демократически съюз” се кандидатира за първи път през 1998 г., като на последните президентски избори за победа не му достигнаха само 193 гласа.

Тази година партията спечели мнозинство с повече от две трети на парламентарните избори, които се проведоха едновременно с президентските. „Сейшелският демократически съюз“ спечели в 20 от 26-те области на изборите за Народно събрание, а в останалите шест - „Обединени Сейшели“.

На 25 октомври, 59-годишният държавен глава, който влезе в президентската битка за шести път, бе обявен за победител от председателя на избирателната комисия Дани Лукас.

Вавел Рамкалавен благодари на предшественика си Дани Фор за приноса му в развитието на Сейшелските острови, призовавайки го да продължи с делата си и в бъдеще.

От своя страна Фор, който пое поста, когато бившият президент Джеймс Мишел подаде оставка през октомври 2016 г. посочи, че приема и се съгласява с решението на народа. "Поздравявам Рамкалаван като новоизбран президент на Република Сейшелски острови. Можете да разчитате на мен, защото ще продължа да живея тук. Всеки път, когато някой има нужда от моя съвет, аз ще бъда до него", добави вече бившият президент.

По думите на Вавел Рамкалаван „Сейшелският демократически съюз” няма да взима решения самостоятелно. "Искаме консултация между партиите, за да не повтаряме същите грешки, направени в миналото. Вярвам, че това ново Народно събрание ще поема отговорност и ще взима конструктивни и сериозни решения. Обсъждаме и новата роля на членовете в съответните области", добави той.

Що се отнася до сформирането на кабинет, новоизбраният президент заяви, че вече се обсъждат конкретни имена – от опитни политици до професионалисти в различни области.

Сейшелските острови са архипелаг в западната част на Индийския океан. Зависещата от туризма островна държава е силно засегната от пандемията. Необходими са спешни мерки за излизане от COVID кризата.

Според Международния валутен фонд се очаква икономическият спад на Сейшелите да достигне 13.8% до края на годината заради неизплатени задължения от 2008 г., когато правителството е поискало помощ от Фонда.  
 

» Всички новини