Сейшелите и COVID-19: 6 случая са вече потвърдени

Сейшелите и COVID-19: 6 случая са вече потвърдени

Thu, 19 March 2020

Виктория, 19 март (Сейшелска информационна агенция) – В Република Сейшели има още два потвърдени случая на COVID-19, с което общият брой става шест, съобщи в сряда висш здравен служител.

Комисарят по здравеопазването Джуд Гедеон, каза на пресконференция, че двама чужденци, които работят в хотел на Сейшелските острови, показват симптоми и тестовете им са положителни.

"В момента имаме шест пациенти, които са тествани и са дали положителен резултат -  четирима чужденци и двама сейшелски граждани.  Тествахме двама души, които са били контактни със заразените - един вчера и един днес; и двамата са дали отрицателен резултат", каза той.

Гедеон добави, че двама от чужденците са двойка и „единият пристигна в страната със самолет на Емирствата, на 12-ти и се срещна с партньора си в хотела. След два дни и двамата вече имаха симптоми".

Междувременно студентите от Сейшелите, които учат в чужбина, се съветват да останат в страната, в която се намират в момента, за да сведат до минимум риска от излагане на COVID-19.

„Студентите, които учат в чужбина и живеят сами в своите квартири или със съквартирант, лесно могат да се самоизолират, когато университетът затвори врати. Рискът от заразяване с вируса е по-висок  ако решите да пътувате и значително по-малък ако останете там, където сте и вземете предпазни мерки ", каза Гедеон пред репортери, по-рано в сряда.

Той допълни, че за всички студенти, които учат в чужбина важи медицинска застраховка. Нито един африкански студент, който учи в Китай и не се е върнал в страната си заради COVID-19, не е бил заразен с вируса. Тези ученици следват всички инструкции на властите.

Гедеон добави, че всички потвърдени случаи на Сейшелите, са пътници, дошли със самолет на островите.

"На самолетите няма как да се спазва изолация, тъй като пътниците са в близък контакт помежду си, увеличавайки риска от предаване на заразата. От мястото им на пребиваване до летището те са контактни, а от друга страна, летището също представлява риск", каза той.

В момента над 450 студенти от Сейшелите учат в 32 страни. Никой не учи в Италия, но има шест студенти във Франция и 86 в Обединеното кралство.

Подчертавайки, че „изолацията е превантивна мярка", изпълнителният директор на Агенцията за национално развитие на човешките ресурси (АНЕЧР) Надя Лаурикурт заяви, че пребиваването в страните, в които се намират в момента, ще улесни продължаването на учебните занятия.

"Повечето от университетите работят онлайн. Студентите продължават обучението си, въпреки че са изолирани в домовете си. Има отделни случаи, когато те ще се нуждаят от интернет, както и от други удобства или помощни средства. Когато се върнат в Сейшелите, ще има и такива, които ще кажат, че интернетът е бавен или срещат затруднения с достъпа до материали ", каза Лаурикорт.

Тя добави, че ако студент желае да се върне в Сейшелите, архипелаг, намиращ се в западната част на Индийския океан, пътуването ще бъде на собствен риск и ще трябва всеки сам да поеме разходите за него.

"Когато кажем, че е наложително да се върне студент, само тогава правителството ще покрие разходите. Сега правителството на Сейшелите е изправено пред епидемия, която може да ни струва много, по отношение на ресурси, а в момента те са ограничени. Ако не е крайно наложително студентите да се приберат вкъщи, ние ги насърчаваме да не го правят ", заяви Жан Симеон, министърът на образованието и развитието на човешките ресурси.

Лаурикорт обясни, че много студенти, след стажове в хотели на о. Мавриций, се връщат на Сейшелите по-рано от очакваното, тъй като туристическите обекти не работят.

От понеделник, публичните и частните училища на главния остров Махе, както и началните училища, са затворени за 14 дни.

» Всички новини