ВАЖНО!  Сейшелите затварят границите си за пътуващите от Европа и островите  Майот и Реюнион.

ВАЖНО! Сейшелите затварят границите си за пътуващите от Европа и островите  Майот и Реюнион.

Tue, 17 March 2020

Виктория, 17 март(Сейшелска информационна агенция) – Заради нарастващия брой заразени от COVID-19, Сейшелските острови предприемат по-строги мерки. Предвид обстоятелствата, от 18 март ще бъде ограничен достъпът на посетителите от Европа, Майот и Реюнион - департаменти на Франция, които се намират в Индийския океан

Този ход е в съответствие с глобалната реакция, с цел да се  предотврати  масивна вълна от инфекции, които ще затруднят работата и ефикасността на медицинските заведения.

След среща  в Президенството, г-н Джуд Гедеон / Jude Gedeon / - здравният комисар, заяви: "Сейшелските граждани, които в момента се намират в  Европа и искат да се върнат в Сейшелите, ще могат да го направят, но ще бъдат поставени под задължителна карантина за 14 дни.“

Сейшелските острови - архипелаг в западната част на Индийския океан, вече са наложили забрана за пътуване (освен на завръщащите се жители на островите) до и от Китай, включително Специалните административни райони (КНР), Южна Корея и Иран.

Джуд Гедеон добави, че от неделя Сейшелите са регистрирали три потвърдени случая, но по последна информаци от днес следобед : олучихме положителен резултат от немец, увеличавайки бройката с един. Всички четиримата се намират в специално оборудван изолационен център, лекуват се и нито един от тях не е в критично състояние", заяви здравният комисар.

Форумът събра седемте най-важни сектора на икономиката, за да разгледат действията, които Сейшелите трябва да предприемат предвид пандемията  COVID-19, която е засегнала целия свят.

"Обсъдихме възможностите и решенията, които трябва да вземем, за да защитим Сейшелите. На първо място, важно е нашето здраве, съответно и хранителните запаси с които разполага държавата. Трябва да концентрираме усилията и парите си в тези области",  заяви Морис Лустау-Лалан / Maurice Loustau-Lalanne/, министър на финансите, търговията, инвестициите и икономическото  планиране.

За ежедневна информация, моля, последвайте Seychelles New Agency на тази страница: www.seychellesnewsagency.com

За въпроси относно пътувания от / до България, моля, обадете се на +359 888 50 31 13 или изпратете имейл на този адрес :  consul@seychelles.bg

Почетният Генерален Консул на Република Сейшели в България, Максим Бехар, съветва:

„ ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ! - ( “STAY HOME, STAY SAFE !“ )

Важна полезна информация относно пътувания и безопасност, свързани с COVID-19;       Вторник, 17 март 2020

Преглед и анализ на ситуацията

Към 16 март 2020 г. броят на потвърдените случаи заразени от COVID-19 надхвърли 153 000 души в 143 различни страни. Според доклада за ситуацията на СЗО от 15 март 2020г., общият брой на смъртните случаи в световен мащаб възлиза на 5735души, като повечето (3204 души) са настъпили в Китай, следвани от Европа, Иран и Южна Корея. Докато пандемията забавя своя ход  в Китай, повечето европейски страни регистрират все повече жертви, а в някои страни вирусът поразява масово населението. В тези държави се предприемат допълнителни ограничителни мерки. Все пак, пренасянето на заразата в общностите на Китай, Южна Корея, Иран и Европа се разраства с бърза скорост, а засегнатите са хиляди. Факт е, че отворените граници на страните от ЕС улесняват пренасянето от една страна в друга. Световната здравна организация обяви Европа за настоящия епицентър на пандемията COVID-19, със значителен брой заразени.

Овладяването на ситуацията представлява сериозно предизвикателство за целия свят. Ескалацията на епидемията в световен мащаб доведе до това, че много страни приеха мерки, които ограничават пътуванията. Резервациите за полети към Сейшелите вече са намалели значително, а това със сигурност ще се отрази неблагоприятно върху туризма и други сектори на островите. Въпреки това, с избухването на епидемията в Европа - новият епицентър, рискът да има повече пътници, заразени с COVID-19, пристигащи в Сейшелите продължава да нараства. Сейшелите трябва да съсредоточат ресурсите си в справянето с настоящата ситуация и да предоставят защита на своите граждани от вируса. Поради това се въвеждат следните мерки, а съществуващите се засилват.

Предпазни мерки при пътуване

В сила от 18 март 2020 г., 20:00 часа, Сейшелско време

• Сега Европа е епицентърът на пандемията COVID-19, наблюдава се значително увеличение на броя заразени с всеки изминал ден. Предвид това,  всеки пътник, който е бил в КОЯТО И ДА Е страна в Европа, включително Обединеното кралство, Швейцария и френските департаменти Реюнион и Майот, през последните 14 дни (с изключение на връщащите се сейшелски граждани), НЯМА да му бъде разрешено да влиза на територията на Сейшелите.

• В случай, че човек е посетил КОЯТО И ДА Е държава в Европа, включително Обединеното кралство, Швейцария и френските департаменти Реюнион и Майот, през последните 14 дни (с изключение на завръщащите се граждани на Сейшелите) и пристига на територията на Сейшелите, за  нея/ него ще бъде категорично отказан достъпа до островите. Авиокомпанията или корабът на превозвача ще отговарят за незабавното връщане на пътника.

• Всички завърнали се граждани на Сейшелите, ОТ КОЯТО И ДА Е държава в Европа, включително Обединеното кралство, Швейцария и френските департаменти Реюнион и Майот, ще бъдат поставени под задължителна карантина за период от 14 дни след пристигането.

 

 

Междувременно продължават да се прилагат следните мерки:

• До следващо уведомление е в сила следният инструктаж: НА НИКОГО(с изключение на завръщащи се граждани и жители на тези страни) не се разрешава пътуване до Китай, включително до Специален административен регион (САР), Южна Корея, Иран и Европа (Италия, Испания и Холандия) и места където има значителен брой заразени хора.

• Всички завърнали се граждани на Сейшелите, които са били в Китай, включително САР, Южна Корея, Иран и Европа (Италия, Испания и Холандия) и местата, където е имало значително местно население засегнати от вируса, ще бъдат поставени под задължителна карантина за период от 14 дни след пристигането.

• Местните търговски партньори се съветват да предоставят на всички посетители от Китай, включително САР, Южна Корея, Иран, Европа (Италия, Испания и Холандия) и местата, където е имало значително местно население засегнати, включително тези, които са планирали да посетят Сейшелите в следващите седмици и месеци, възможността да откажат или отложат почивката си безплатно.

• Всички чуждестранни работници, които понастоящем са в Китай, Южна Корея, Иран и Европа (Италия, Испания и Холандия), включително местата, където е имало значително местно население засегнати, но планират да се върнат в Сейшелите, се съветват да отложат връщането си до следващи инструкции.

• Всички авиокомпании, с входящи полети за Сейшелите, се съветват да некачват пътници или екипаж (с изключение на връщащите се граждани на Сейшeлите), които са били в Китай (включително САР), Южна Корея, Иран и Европа (Италия, Испания и Холандия) и места където има значително местно население засегнати през последните 14 дни.

• Всички пристигащи пътници могат да бъдат подложени на допълнителен здравен преглед при пристигане.

• На всяко лице, пристигнало на територията на  Сейшелските острови по море (с изключение на връщащите се граждани на Сейшелските острови), няма да му бъде разрешен достъпът до островите, ако е бил / била в Китай (включително ДАБ), Южна Корея, Иран, Европа (Италия, Испания и Холандия), включително местата където през последните 14 дни местното население е силно засегнато.

• От 10 март 2020 г. на всички круизни кораби няма да бъде позволено влизане във водите на Сейшелите, до по-нататъшно уведомление.

• На всеки морски кораб няма да бъде позволено да влиза във водите на Сейшелите, ако някой пътник или човек от екипаж на борда е бил в Китай, Южна Корея, Иран и Европа (Италия, Испания и Холандия) и местата, където през последните 14 дни местното население е силно засегнато.

Важни мерки, които са в сила до по-нататъшно уведомление:

• Организаторите на публични събития, както следват и без да се ограничават мерките само с тях:  спортни и развлекателни дейности, кина и забавни панаири, се съветват да отменят и отложат плануваните събития до по-нататъшно уведомление;

• Църквите и религиозните организации се съветват да съкращават дейностите, да се въздържат от големи празници и празненства, а също така да предприемат стъпки за ограничаване на физическия контакт по време на служба;

• По принцип, хората се съветват да се въздържат от участие в публични събирания;

• На гражданите настоятелно се препоръчва да се въздържат от пътуване в чужбина;

• Всички се насърчават да полагат специални усилия за спазване на добра лична хигиена, по всяко време;

• Избягвайте да ходите на обществени места, ако имате дихателно неразположение, което ви кара да кашляте и кихате;

• Маската за лице е полезна само ако имате респираторни симптоми, като кашлица или хрема; или се грижите за болен човек с респираторно заболяване;

• Мийте често ръцете си  със сапун (например: преди хранене, след като отидете до тоалетна или когато ръцете са изцапани от дихателни секрети, след кашлица или кихане); използвайте средства за дезинфекция на ръцете, когато има такива;

• При кашляне или кихане покрийте устата си със салфетка и изхвърлете замърсената салфетка в кошчето за боклук веднага след това, измийте ръцете или използвайте дезинфектанти на базата на алкохол;

• Всички пътници трябва да следят внимателно здравето си в продължение на две седмици след завръщането си на Сейшелите и незабавно да потърсят медицинска помощ  ако се почувстват неразположение, а също така да информират лекаря си за историята на пътуванията си; и

• Ако имате температура или симптоми (например кашлица, хрема), трябва да носите маска за лице и да се обадите на вашата клиника за допълнителен съвет.

Световната здравна организация продължава да набляга на необходимостта държавите да засилят готовността си да реагират на случаите на зараза, както  и да предприемат  мерки, без да създават паника.

Сейшелите продължават оптимизират своя план за подготовка и реакция на огнищата.

» Всички новини