Сейшелите – Слънце, безкрайни плажове и още нещо...

Сейшелите – Слънце, безкрайни плажове и още нещо...

Fri, 14 June 2019

Невероятно, нали? Не познавам друга държава в света, чието име да носи толкова много положителен заряд, толкова много позитивни послания и нито за миг да не предизвиква сянка на съмнение или колебание.

Само дори за миг в съзнанието ви да премине името „Сейшели“ и във въображението ни изникват стотици уникални и безкрайни плажове, покрити със ситен и бял като брашно пясък, който никога не става горещ и винаги е кристално чист. Дотук – абсолютно вярно! И наистина, само споменаването на името на тази островна държава в Индийския океан, недалеч от Мадагаскар, Мавриций и Реюнион (също островни държави), като че ли обезсмисля по-нататъшни обяснения. Говорите си в компания с приятели, ей така, релаксиращо и спокойно, споменавате само названието на островната република между другото... и изведнъж в разговора нахлуват слънце, палми, бели пясъци и усмивки, много усмивки!

Хората
Всъщност, ще започна именно с хората на Сейшелите. Обиколил съм над 80 държави, вероятно, и винаги, където и да съм, започвам с хората. На Сейшелите, обаче, те са много специални – ведри, усмихнати, позитивни, винаги услужливи и бих казал доста европейски образовани и настроени. И това е логично – на практика при тяхното откриване в средата на 17-ти век, островите са били безлюдни и първите заселници в тях са били европейци, пристигнали тук със своите роби от Африка. От друга страна, поне 80 на сто от туристическия поток на Сейшелите също е от еврпейските държави.

Европейското, обаче, както се досещате, може да има много различни измерения. На Сейшелите, обаче, отпечатък са оставили най-добрите от тях, затова и хората са винаги усмихнати, услужливи, честни и позитивни. Няма да е проблем лесно да си намерите такси още от летището, веднага ще можете да си купите карта за местни мобилни разговори или пък за дата услуги, всеки, дори случайно срещнатият на улицата в столицата Виктория, ще ви упъти как да го направите за минути.

Защо Сейшели?
Това може би е най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите, още преди да си помислите за вашето екзотично пътуване. По света има още стотици конкурентни красиви дестинации и ако започна да ги изброявам, ще трябва вероятно да запълня цялото списание. Най-често туристите от България сравняват тези късчета земя с Малдивите и със сигурнотс, без да бъда пристрастен, ви гарантирам, че просто сравнение не може да има! Всяка една от тези страни си има своите различия и очарования, но без капка съмнение, бреговете на Сейшелите, чистата и запазена природа, недокосваните от човешка ръка, понякога дори и от поглед чисти плажове, скали и красиви хълмове, дават усещането за нещо наистина уникално и дори историческо...

И най-важният аргумент – Сейшелите е държава с един сезон, с постоянно много добра температура – около 32 градуса през деня и около 26 градуса през нощта, без никакви комари или каквито и да е други насекоми, с невероятно чисти, поддържани и прекрасни дълги плажове. За престой до 90 дни на Сейшелите не се изисква виза, както не се изискват и никакви ваксинации. Този 90-дневен престой обаче не ви дава право да работите там и контролът е много стриктен. Езиците, с които много лесно ще се оправите, са френски и английски, а френският дори е много, ама много близък до местния сейшелски креолски.

Къде на Сейшели
Много лесен отговор – на всеки остров, на всеки плаж... на всяко кътче. Навсякъде е еднакво красиво. Естествено, най-големият туристически поток е на основния остров – Махе или Мае, както се произнася на местния креолски език. Въпреки че за европейските мащаби той е твърде малък, обиколката из тесните планински пътища (да, планински!) от север на юг, понякога може да продължи до два часа, защото автомобилните задръствания въобще не са рядкост и в пиковите часове спокойно могат да си съперничат с тези в София. На Махе се намират предимно пет-звездни хотели, основно част от големи вериги. Тук е и единственото международно летище в цялата държава. Разбира се, тук е и столицата Виктория, най-малката в света с една осем хиляди жители.

Всъщност, Сейшелите са 115 острова, разположени на три архипелага, на които живее население от около 90 000 души. Последният, 116-ти остров, Идън Айлънд, бе построен неотдавна на извоювана земя по холандска техника и е свързан с основния остров Махе с мост, но на него се намират единствено и само луксозни къщи, яхтени пристанища и заведения за развлечения. 
Почти всеки от обитаемите острови на Сейшелите е прекрасен за една или две седмици почивка, разбира се, зависи от претенциите, от желанията, а и от цените.

На Махе изборът е най-голям, но там е и най-населено, понякога най-шумно и придвижването най-бавно. По-малките острови като Света Анна или Силует са много близко до Махе и далеч по-спокойни , но на тях пък понякога скуката е доста голяма. Най-честите дестинагии, освен основния остров, са двата следващи по големина – Прален и Ла Диг, до които се стига както по море, така и с малки самолети на местната авиокомпания “Air Seychelles”.

Следващият важен въпрос обаче, на който трябва да намерите отговор, е: в кой хотел, в каква ценова категория и каква е разликата? За над 15 години работа за Република Сейшели, съм обиколил всички основни острови и съм пребивавал във всички петзвездни хотели, помогнал съм за организацията на почивките на стотици хора. Стигнах до извода, че две еднакви предпочитания никога няма. Ако предпочитате лукса и блясъка, то тогава хотели като Banyan Tree, Ephilia Resort, Savoy, Hilton, Eden Blue, Maca и много други, биха били добри места за вас. Все пак трябва да знаете, че ако нощувка в Savoy би се движила между 350 и 450 евро, в зависимост от сезона, то в Maia на Махе или в Lemuria на Прален, цената със сигурност ще е над 3000 евро за една нощувка.

Както се досещате – плажовете са еднакво прекрасни за всички хотели, там разлика не може да има. Като цяло къщите за гости са чисти, спретнати и в по-голямата част от тях стопаните са готови да подготвят включена в цената закуска с много екзотични плодове, дълго американско кафе и вкусни препечени филийки.

Храната – креолска или...
За храната имате пълен избор, тъй като основната част от времето си ще прекарвате в хотела, а във всеки един има по няколко ресторанта. Ако все пак държите да си приготвяте сами храната, то на всеки остров ще откриете безброй малки магазинчета, държани главно от индийци, в които може да се купи абсолютно всичко. Креолска храна храна може да си поръчате във всеки ресторант – аз пак бих препоръчал Boat House в областта Beau Vallon в североизточната част на остров Махе. Това е единственият ресторант, в който срещу 25-30 евро на човек може да се насладите на храна по избор без ограничение в количеството, нещо, което в България наричаме „шведска маса“. На Махе има няколко италиански и френски ресторанта, като най-забележителният от тях е La Plage, точно в същата област Beau Vallon, естествено с феноменална гледка към океана и прекрасна френска кухня.
Креолската храна е леко пикантна, има много заемки от индийската кухня. Това, което на Сейшелите е неповторимо и уникално, са местните екзотични плодове. Те са стотици, всичките до един много вкусни и незабравими и непременно трябва да опитате колкото се може повече от тях. Ако искате да вкусите креолска храна в оригиналния ѝ вид, непременно посетете пешеходната алея между Beau Vallon и хотел Savoy след 18 часа. Там винаги ще откриете прясно изпечена рибка, наденички с къри и други креолски вкуснотии с пикантни подправки и местни задушени зеленчуци, и току-що откъснати пресни плодове. Всичко на много, много разумни цени.

Само плажове ли?

Естествено, дори произнасянето на Сейшелите прави асоциация с плажовете. Наистина, те са впечатляващи и незабравими! Понякога безкрайни, магнетични, с изключителни залези и винаги топъл, нежен, кадифен пясък... Но плажове има и на стотици други места по целия свят. След като сте на Сейшели, непременно трябва да си направите един ден тур по основния остров Махе. Да започнем от столицата Виктория – тя е толкова малка, че ще са ви необходими само два-три часа да я обиколите – централния площад с часовниковата кула, подарена от британската кралица Виктория, рибния пазар, непременно ботаническата градина, магазинчетата по главните улици, няколкото кафенета – и това е всичко. След това, разбира се, The Mission – мястото на първите заселници с грижливо реставрирани останки от техните къщи и с уникалната гледка от беседката, построена специално за кралица Елизабет Втора, която по време на посещението си през 1972г. От нея се е любувала на изключителния пейзаж.

Ако имате време, можете да слезете и до южната част на острова, но там освен други плажове, няколко ресторанта и хотела, едва ли ще ви впечатли нещо особено.

Задължително е да направите пътуване за един ден до Прален и Ла Диг. Можете да си организирате тази екскурзия от рецепцията на буквално всеки хотел, като без съмнение туристическата компания, която препоръчвам, е 7South. Техни представителства има още на летището, но можете да ги срещнете и в големите хотели. За пътуването до двата острова се тръгва много рано – около 6 часа от централното пристанище на Махе, а връщането е около 20 часа вечерта – време, предостатъчно за спомени, спиращи дъха, както и за стотици снимки от архива. Прален е единственото място на света, където расте уникалният плод Coco de Mer – кокосов орех, удивително наподобяващ женски торс, един от символите на държавата. Неговата форма може да видите още с влизането си на граничния пункт на печата върху паспорта си. На Ла Диг задължително трябва да посетите президентската резиденция, в която е сниман първият в света еротичен филм, „Емануела“, по времето на президента-основател – легендарния сър Джеймз Манчам, приживе голям приятел на България. В съседство до резиденцията е и феноменален басейн с огромни костенурки и ако се отбиете там, непременно попитайте за моята приятелка Жозефин, вече със сигурност надхвърля възрастта от 160 години...

Освен това, ето и още две идеи. Горещо препоръчвам еднодневен риболов с моторна яхта. Влиза се доста навътре в морето и се пригответе за емоции, но бъдете сигурни, че безопасността ви е напълно осигурена, а уловът на голяма риба тон е гарантиран. Като се върнете в хотела или в къщата за гости, помолете готвачът да сготви рибата и непременно си поръчайте неповторимата креолска чорба, както и филенца от тон на скара. Можете да се отдадете и на нещо по-лежерно – половин ден обиколка около Махе с малка лодка. Винаги се придружава с няколко срязани кокоса, почивка на необитаем, див плаж, а по-дългата версия включва и барбекю на плажа.

За колко дълго на Сейшелите?
Всеки сам преценява, но ако сте за първи път на островите, моят съвет е да останете десетина дни. Ако тръгнете в петък и се приберете следващата неделя, ще ползвате само пет дни отпуск, но ще изкарате незабравима кратка почивка. За по-малко обаче не си струва пътят, който е лесен – най-удобният полет е през Истанбул на Turkish Airlines, излита се от София вечерта, съвсем кратък престой за малък Турски пазар на летището и на следващия ден преди обяд сте във Виктория. Часовата разлика е само един час, което означава, че веднага след като се настаните в хотела, можете да се гмурнете в океана или да започнете да проверявате имейлите си, или изпуснатите обаждания (това по-добре го оставете за по-късно).
Има полети и през Дубай и Доха, както и по-далечни връзки като например през Адис Абеба или Йоханесбург.
И преди да тръгнете, обаче, непременно посетете www.seychelles.bg или ако имате въпроси да ми пишете лично на consul@seychelles.bg Задължително ще получите отговор!
Приятно изкарване, много слънце и да се върнете с хиляди снимки.

» Всички новини